ASSALAMUALAIKUM

"Dan janganlah engkau memalingkan mukamu (kerana memandang rendah) kepada manusia, dan janganlah engkau berjalan di bumi dengan berlagak sombong; sesungguhnya Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang sombong takbur, lagi membangga diri". (surah Luqman, ayat 18).

13 November 2012

Assalamualaikum. Dengan penuh rasa syukur kami Mohd Jafni b.Mahmood dan Nurulhuda bt. Iberahim, mewakili keluarga masing-masing ingin mengundang muslimin muslimat, saudara saudari, ke majlis kesyukuran perkahwinan kami sebagaimana berikut: [Majlis di pihak perempuan] Tarikh : 24 NOV 2012 bersamaan 10 MUHARRAM 1434 (sabtu) Tempat : Kampung Paser Puteh, Kampung Gajah, Perak Jam : 12.00 tengahari - 6.00 petang Peta Lokasi :
[Majlis di pihak lelaki] Tarikh : Bulan Febuari InsyaAllah. Semoga dengan kehadiran dan doa restu saudara saudari menambahkan keberkatan majlis ini. Bismillahirahmanirrahim. Ya Allah, Kami memohon kepadaMu agar majlis perkahwinan ini diberkati olehMu, Kurniakanlah kepada si suami ibarat keteguhan cinta Saidina Ali kepada Fatimah, manakala kepada si isteri kehebatan kasih Saidatina Fatimah kpd Ali. Dan dengan ikatan ini tingkatkan lah keimanan kami dan berikan kebahagiaan kepada kami di dunia dan akhirat. Amin ya Allah.

16 October 2011

Cara Mandi Wajib Yang Betul Dan Sah…

Bismillahirrahmanirrahim

Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut,tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanah air kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.Untuk melakukan mandi wajib yang betul,seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya,ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir.

Penolong Pengarah Bahagian Dakwah,Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM),Ustaz Haji Mat Jais Kamos, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah,didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini.

“Akibatnya,mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.Apabila mandi wajib tidak sah,ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul.” tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur.

Mandi wajib yang juga disebut sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam.Setiap orang yang melakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah.

Rukun mandi wajib ada 3 perkara:

Pertama : Niat.

Kedua : Menghilangkan najis pada badan.

Ketiga : Meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.

Niat mandi wajib: “Sahaja aku mengangkat hadas besar kerana Allah Taala.” Atau ” Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.”

Niat itu didalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan.Bagi perempuan yang habis haid,niat mandi wajib ialah: "Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas,niat mandi wajibnya ialah: "Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”.

Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah.Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya.Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan,niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.

Mengenai rukun mandi wajib yang ke 2,iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan,menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan,najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib.Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.

Sementara rukun mandi wajib yang ke 3,iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir,meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan,sama ada bulu2 yang jarang atau lebat.Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul,sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka.Bulu2 dalam lubang hidung pula,tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin.Tetapi sekiranya,bulu2 di dalam hidung itu bernajis,ia wajiblah dibasuh.

Mengenai kuku pula,jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku,kotoran itu wajiblah dibuang.Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.

Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai,inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai,mandi wajib seseorang itu tidak sah.Oleh itu,seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai,jika dia hendak mandi wajib,dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu.Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana? Inilah yang rumitnya,sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.

Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai.Inai sebenarnya akan meresap ke rambut,tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut.

Tetapi dalam hal ini,jangan pula ada yang salah faham.Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis,bukanlah bermaksud menjadi tidak sah.Dalam hal ini,sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza.Jadi,mestilah dipandang dari sudut yg berbeza.Dalam hal ini juga,sukalah saya menyatakan,huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib.Jadi,ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam.

Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula,Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 sebab. 3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani,keluar air mani dan mati. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja,iaitu keluar darah haid,nifas dan melahirkan anak(wiladah).

Mandi wajib boleh dilakukan dimana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga,air paip,sungai laut dan tasik.Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula,mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh,tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.

Selepas bersetubuh pula,jika ia dilakukan pada waktu malam,jika tidak mahu mandi wajib lagi, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat,manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh.


Rasulullah S.A.W Bersabda : " Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat, Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafaat kepada manusia lain." [Hadith Riwayat Muslim].

04 September 2011

Fitnah Huru-Hara dan Doa Perlindungan Sebagai Signal Huru-Hara yang Mendatang

Telah bersabda Nabi Muhammad SAW kepada Syaddad ibnu Aus : Jika kamu melihat manusia memperbanyak emas dan perak maka hendaklah kamu membanyak membaca zikir (doa) ini.




Menariknya doa ini yang ditemukan di dalam 'Munajat Ahlus Sunnah Wal Jamaa'ah' yang disediakan oleh Muayyid Abdul Fattah Hamdan... secara khusus mengandungi dua maklumat penting:

1. Nabi Muhammad SAW telah diajar dan diberitakan tentang apa yang akan terjadi di masa hadapan oleh Allah SWT. Di dalam keterangan doa terkandung satu intipati penting iaitu 'Jika kamu melihat manusia memperbanyak emas dan perak'. Ini bermakna Nabi Muhammad SAW mengetahui dan telah memberitakan semenjak 1,400 tahun yang lalu bahawa akan tiba suatu zaman di mana manusia secara tiba-tiba dan terdesak AKAN MENGUMPUL EMAS DAN PERAK SEBERAPA BANYAK YANG MUNGKIN.

Apa yang kita sedia maklum... selepas sistem matawang seluruh dunia mulai digantikan dengan sistem matawang fiat dan Perjanjian Bretton Woods menyaksikan negara-negara dunia menukarkan sandaran wang mereka daripada emas kepada Dollar Amerika, nilai dan kepentingan emas dan perak di dunia telah menurun mendadak secara tiba-tiba.

Tiba-tiba selepas kejadian 2 Ogos 2011 baru-baru ini yang menyaksikan Amerika hampir-hampir diisytiharkan muflis, masyarakat dan negara seluruh dunia telah mulai memperbanyakkan simpanan emas dan perak mereka dengan sepantas-pantasnya dan sebanyak-banyaknya. Ini benar-benar bersesuaian dengan pernyataan Baginda Rasulullah SAW pada 1,400 tahun yang lampau.

2. Di dalam intipati doa sendiri, terdapat sesuatu yang penting yang dapat diperolehi daripada maksud doa ini iaitu:".., dan jika Engkau berkehendak menguji hamba-Mu maka matikanlah aku tanpa difitnah,.."

Di dalam konteks Islam yang kita sedia maklum, fitnah biasanya merujuk kepada huru-hara, pembunuhan dan lain-lain perkara yang bersifat ujian.

Fitnah pula mungkin boleh kita bahagikan kepada tiga jenis iaitu:

a) Fitnah perkhabaran buruk. Yang selalu disebar-sebarkan kepada orang dengan tujuan memburukkan orang lain sedangkan yang diburukkan tidak sama sekali pernah melakukan apa yang diperkatakan itu. Maka ini adalah fitnah.

b) Jika didasarkan dengan al-Quran dan hadis, fitnah juga biasanya merujuk kepada kekafiran, kekacauan besar, pembunuhan besar (mass genocide), kemusnahan, kebinasaan, musibah, bencana, godaan besar, gangguan dan juga fitnah di dalam kubur.

c) Fitnah yang besar. Fitnah ini seperti dinyatakan di dalam hadis, telah diperingatkan oleh setiap Nabi-nabi yang disampaikan kepada setiap umat-umat sebelum Nabi Muhammad SAW. Sehingga ke tahap tiada seorang pun Nabi yang datang melainkan mereka akan memberi peringatan tentang fitnah besar ini. Iaitu suatu fitnah yang tidak pernah ada sebesar ini sebelumnya, dan tidak akan ada pula sebesar ini selepasnnya.

Apakah Fitnah Yang Besar ini?

Itulah dia Fitnah Al-Masih Dajjal.

Jika kita jaringkan kedua-dua isi penting ini, akan ditemukan kesimpulan bahawa:1. Pengumpulan emas dan perak secara besar-besaran akan berlaku pada suatu saat yang mendatang seperti diceritakan oleh Baginda Rasulullah SAW.Dan melihat kepada situasi dunia sekarang...Kemungkinan.. Kemungkinan besar..Zaman dan saat yang dimaksudkan oleh Baginda Rasulullah SAW adalah SEKARANG.

2. Dan menuruti pengumpulan emas dan perak itu.. adalah akan terjadi suatu huru-hara atau fitnah. Boleh jadi fitnah yang dimaksudkan adalah huru-hara biasa. Boleh jadi juga fitnah yang dimaksudkan adalah fitnah yang besar.Wallahu'alam.

Sebaiknyalah minda yang mahu berfikir mula membuat persediaan yang sewajarnya berdasarkan pemberitaan-pemberitaan dan signal-signal yang telah disediakan oleh Baginda Rasulullah SAW buat umatnya yang mahu berfikir dengan izin Allah SWT.

Wallahu'alam.

23 April 2011

Hero dalam games


* "Wah... hebat gak ko kontrol hero tu, sampai tahap paling power. Mantap dan terbaekkk!!.."

* "Bapak ah, fat giler ko. Sampai Rampage!!!"- by dak dota."

* "Ko dah sampai level paling tinggi ni, patut la slumber ko kill boss"




Haha.. itu ayat-ayat kaki-kaki gamers walaupun bukan main dengan kaki. Best pe main games. Diri merasa puas, boleh memekak, boleh memekik, hilang tension gua (saya). Tapi saya terfikir, cuba kalau saya letak diri ni sebagai hero tu, sedikit demi sedikit melalui halangan, gain more experience, upgrade skill, wah! bestnyer... tapi sedar tak sedar itu lah kita sebenarnya. Hidup diuji, dididik dan dijaga. Cuma yang membezakan kita dengan character hero dalam games adalah, hero tu mempunyai limit di dunia maya, tapi manusia selepas di dunia, akhirat pula menunggu.

Ujian terlalu banyak. Kalau dalam game Crysis dengan askar-askar yang control pintu masuk dengan pistol-pistol, shotgun, pump gun, blaster dan macam-macam lagi slumber jer kita cari jalan untuk cuba lepasi kawalan tu. Nak tak nak kita terpaksa lalu gak sebab nak pergi ke stage/level seterusnya. Baru la leh dapat suite atau baju baru kan, yang lagi power. Haha.. teringat pulak saya time main dota suatu masa dulu, seakan-akan nak giler kalau tak mampu naikkan level dengan cepat. "Hang tengok la depa, level 2 kali ganda, apeke hel nyer." Seronok main games.

Dalam surah Al-alaq ayat 5, "Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya"

Dan ingatlah juga..

Surah Al-Baqarah ayat 282, "Oleh itu hendaklah kamu bertakwa kepada Allah, dan (ingatlah), Allah (dengan keterangan ini) mengajar kamu, dan Allah sentiasa mengetahui akan tiap-tiap sesuatu"

Manusia di didik oleh Allah samada mereka sedar atau pun tak. Setiap ujian itu bukan semata-mata untuk menyusahkan hambanya, akan tetapi juga sebagai didikan supaya kekuatan iman semakin utuh, akhlak semakin baik, moral semakin tinggi dan diberi pula ganjaran atau bekalan untuk akhirat nanti. Tidak kah kita nampak betapa pemurah lagi penyayang pencipta kita? Adakah dalam games kita mampu meletakkan character hero di tempat yang terbaik? untuk selama-lamanya?

Kawan-kawan, sahabat-sahabatku, seudara-saudaraku, kita ibarat hero dalam games. Tapi kita bukanlah dalam permainan. Tapi didalam ujian. Permainan hanyalah untuk mencapai satu tahap yang gembira, the end of that time kembali normal. Ujian ini adalah ujian Allah, the end of that time (kiamat), sama ada buruk atau baik, kiri atau kanan. Yang pasti hanyalah Allah yang maha mengetahui. Akan tetapi semuanya dari kita, yang masih sedar, yang terbaca blog ni, yang faham erti hidup.

Juga saya ingin bagitau, antara jalan terbaik untuk meraih cinta adalah dengan sentiasa rendah hati. Dengan berakhlak mulia, orang yang rendah hati meningkatkan martabat sosialnya serta menambah cinta dan kasih dan sayang orang terhadapnya. Kerendahan hati bukanlah penghinaan diri. Kerendahan hati merupakan satu sikap yang mulia dan watak yang percaya pada diri, sedangkan peghinaan diri timbul dari kerendahan moral dan tidak ada kepercayaan diri.

Bersyukur dengan ape yang ada. Sabarlah, sabarlah, dengan ape ujian terutama ujian hati. Sakit, pedih, sesungguhnya Allah tetap bersama orang-orang yang sabar. Dan percayalah dengan firman Allah:

"Dan tidaklah sama perbuatan yang baik dan perbuatan yang jahat. Tolaklah (kejahatan/keburukan yang ditujukan kepada kamu) dengan cara yang lebih baik, apabila engkau berlaku demikian maka orang yang menaruh rasa permusuhan terhadapmu, dengan serta merta akan menjadi seolah-olah seorang sahabat karib" - surah Fussilat, ayat 34).

Janganlah menyimpan perasaan dendam, teruskan berusaha, berdoa pada Allah agar kita semua dalam satu hati, satu matlamat iaitu akan mengadap Allah. Renunglah sejarah dakwah Rasulullah. Pahit getir dalam dakwah supaya semua orang sujud pada yang esa. Supaya semua orang memiliki akhlak yang baik. :)

12 April 2011

New animation from Les Copaque

Slot berbincang di forum cari

Concept:









want more visit http://www.padazamandahulu.com/topsecret/

30 January 2010

Ilmu dan darjat

Assalamualaikum

Terdetik dalam hati saya untuk berkongsi beberapa pandangan tentang ilmu. Ilmu kalau nak dikira tak terhingga luasnya malah dengan ilmu segala-galanya mampu terjadi (dengan izin Allah). Sebab itu Islam mewajibkan kita menuntut ilmu demi mengubah kehidupan kearah yang lebih baik.

Islam menyuruh umatnya menuntut ilmu kerana ilmu menjadi sempadan yang membezakan antara seseorang manusia dengan yang lain. Firman Allah S.W.T

•“Katakanlah adakah sama orang berilmu dengan orang yang tidak berilmu? Sesungguhnya mereka yang mendapat peringatan dan petunjuk hanyalah di kalangan hambanya yang berilmu dan bijaksana.” (Surah al-Zumar, ayat 9).

Ilmu pengetahuan juga menjadi alat bagi mencapai tahap keimanan sempurna dan pengukur ketakwaan seseorang kepada penciptanya. Ilmu dan iman tidak dapat dipisahkan. Kedua-duanya saling berhubungan dan saling mempengaruhi.

Bagi seseorang Muslim ilmu, iman , dan amal menjadi kayu ukuran ketakwaan kepada Allah dan bukan bangsa, keturunan, harta benda, dan warna kulit yang akan dinilai. Orang yang berilmu juga akan diangkat darjatnya, firman Allah:

•“Allah akan meninggikan orang yang beriman antara kamu dan orang yang diberikan ilmu pengetahuan beberapa darjat.” (Surah Al-Mujadalah, ayat 11)

Kedudukan serta martabat orang berilmu diangkat dan diletakkan di tempat yang tinggi. Ilmu dapat mengangkat darjat seseorang kepada darjat yang tinggi di sisi Allah dan masyarakat. Ilmu pengetahuan akan membawa manusia ke arah kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat, memberi kekuatan ketika dalam kesusahan dan berhadapan dengan musuh. Dengan ilmu, manusia dapat menjalankan ibadah secara sempurna serta melaksanakan peranan sebagai khalifah Allah di muka bumi dengan sebaiknya.

Ada yang kata nak habis belajar cepat-cepat, dah bosan belajar bertahun-tahun, otak pun boleh jem kalau camni. Huhu.. Sebenarnya dengan ilmu kita mampu untuk hidup kearah yang lebih baik. Tak kan kita nak tengok graft kemajuan kita pada tahap sama sepanjang tahunkan?..

Tentang apa yang kita pelajari tidaklah menjadi agenda selagi mana ilmu tersebut bermanfaat dan diredhai Allah. Samada dalam bidang kedoktoran, engineering, komputeristik dan pelbagai lagi sector dan cabang ilmu pegetahuan yang mampu membangunkan ummah.

Namun harus diingat, menuntut ilmu bukan untuk bersaing dengan ilmuwan yang ada, bukan berbahas demi memperoleh kemenangan dan bukan untuk menjadi masyhur. Tetapi hanyalah untuk mencari keredaan Allah semata-mata. Sabda Rasulullah S.A.W:

•“Sesiapa yang mempelajari sesuatu ilmu yang dengannya dicari reda Allah, tetapi dia tidak mempelajarinya kecuali untuk mendapatkan habuan dunia, maka dia tidak akan mendapat bau syurga pada hari kiamat.” (Hadis riwayat Abu Daud dan Ibn Majah)

Kata-kata ini saya tidak tujukan khas kepada sesiapa tapi sebagai peringatan kepada diri ini yang selalu lupa dan leka.

26 January 2010

change my 2nd blog address

from http://jiwa-kabut.blospot.com to http://jeffdesign4u.blogspot.com/

10 June 2009

Kebaikan Susu Kambing - ramai yg tak tahu

Ramai yang tidak mengetahui kelebihan susu kambing yang mana menjadi keutamaan pada zaman nabi dan rasul, malah menjadi satu sunnah Nabi S.A.W. dan mendapat pahala jika meminumnya.

Dunia sekarang terpedaya dengan dakyah orang-orang yahudi yang mempopularkan susu lembu berbanding susu kambing. Pernahkah anda terfikir mengapa susu kambing tak sepopular susu lembu? Kalau sains dapat membuktikan susu kambing adalah susu terbaik selepas susu ibu, mengapa dunia senyap???Walhal orang-orang yahudi menjadikan susu kambing sebagai sumber susu utama mereka selepas susu ibu. Mereka bijak dalam memperdayakan kita yang lemah. Ini lah yang dinamakan serangan dingin yang muncul tanpa kita sedari.

Di sini saya letakkan beberapa kelebihan susu kambing dan perbandingan dengan susu lembu.

1. Bersifat Alkali
- didalam dunia ini hanya terdapat 3 jenis susu utama yg bersifat alkali iaitu susu ibu, susu kambing, dan susu ikan lumba2.
- kenapa sifat alkali bagus? cth mudah yg saya ingin utarakan ialah bolehkah susu lembu dijadikan sabun muka sepertimana susu kambing? tidakkan.
- sifat asid (masam) sememangnya menjadi racun atau memudaratkan jika melebihi had.

2. Mengubati penyakit alahan
- termasuk penyakit alah kepada susu lembu

3. Struktur kimianya yang ringkas
- struktur kimia susu kambing yang ringkas menyebabkan ia mudah dicerna. Satu sumber mengatakan susu kambing dapat dicerna dalam masa 20min berbanding susu lembu 4jam. (maaf sebab tiada source yang dapat ak tunjuk sbb aku dengar dari ceramah). Sbb itulah sesetengah orang yg minum susu kambing akan rasa panas badan disebabkan kadar metabolisme (pencernaan) badan yg tggi.
- perbandingan juga dibuat pada saiz partikel susu. Susu kambing mencatat saiz terkecil dituruti lembu dan kerbau.
-saiznya lebih kecil dari sel darah merah.

4. Mengandungi anti oksida (cegah barah)
- keistimawaan yang dianugerahkan tuhan pada susu kambing yang dapat mencegah penyakit2 yang merbahaya seperti cancer.

5. Memperbaiki nerve2 @ saraf-saraf pada badan
- mampu menguatkan daya ingatan
- mengubati penyakit stroke yang melibatkan saraf

6. kandungan protien yang lebih tinggi dari lembu
- mengapa la tak terlintas dalam kepala aku semua ni? tengok pada kambing kecik ja, tp byk kandungan protien dari lembu.
- dapat memberikan bentuk badan yang menarik, sistem kerangka yang kuat, tulang yang padat, vitamin A pada pada plasma darah, kalsium, tiamin, riboflavin, niacin, dan kepekatan sel darah merah yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan susu lembu.

7. Menurunkan kadar kolestrol dalam darah
- teramat-amat lah sesuai aku sarankan kepada mereka yang ada masalah dengan pembuluh darah seperti sakit jantung.

8- Sunnah Nabi
- Nabi S.A.W menjadikan susu kambing sebagai minumannya. Kenapa? carik....


Kalau nak diikutkan banyak lagi ak nk senaraikan kelebihan susu kambing ni. Tapi penat la den menaip. nnt den tamboh lagik.

sekali lagi: Pernahkah anda terfikir mengapa susu kambing tak popular? Kalau sains dapat membuktikan susu kambing adalah susu terbaik selepas susu ibu, mengapa dunia senyap???

27 April 2009

Video tertinggi di tonton di Utube ( Britain got talent)

TEMPAT KETIGA- Siapa sangka video seorang perempuan tua menjadi "the most view in Utube" yang mencecah angka 45juta. Aku ingat Utube server ada masalah dengan bilangan "viewer", tapi masuk jer part dia menyanyi WOW.... berdiri bulu roma. Haha..

47 Year old Susan Boyle wows the judges with her performance in the auditions for Britains Got Talent, singing I dreamed a dream from Les Miserables.
*latest update: dalam masa 1 hari naik ke angka 47juta viewer

Jom layan "Dont judge a book by its cover"





TEMPAT KEDUA- Asalnya merupakan seorang penjual henset. Aku pun x berapa percaya yang dia ni penjual henset semata-mata. Xkan penjual henset blh nyanyi sampai camni skali, atau dia berlatih ringtone hari-hari?..LOL.. Dia tujukan lagu untuk lover dia.. kemain lg dengan penuh perasaan. wawha..Jumlah viewer mencecah 49.7juta(30/4/09). Jom Layanzzz....

Paul Sing Nessun



TEMPAT PERTAMA (SETAKAT INI YANG AK JUMPA LA )- Video pelawak yang menggunakan pet. Video ini aku benci sebab menggunakan unsur agama .(Ur people suks!). korang tengok ja la. ak malas nk citer panjang. Jumlah viewer mencecah 87.7juta(30/4/09). Aku mmg kutuk video ni..... Fu*k this man..




24 April 2009

SSC-Super Sonic car

WTH!.... lol.. Kalau dulu masa mula-mula kapal terbang supersonic keluar terkejut aku ada benda yang bergerak lagi laju dari bunyi (Time tu famous dengan jet concord). Tapi lama-lama tak la hairan sangat. Era kapal terbang dengan kelajuan supersonic macam dah isi dengan kuku. Lagi pun kat udara takda trafic light, pokok, atau manusia yang lepak kat warung tepi jalan. Diorang boleh pecut sesuka hati bagaikan jalan diorang punya.

Tapi macam mana pula kelajuan supersonic pada kereta? Secara amnya kelajuan supersonic perlu mencapai 1238km/h. Bayangkan kalau aku dari Kelantan nak pergi KL, jarak dia lebih kurang 400Km, jadi untuk sampai KL lebih kurang 19-20 min jer..LMAO! Hari-hari aku pergi megamall kalau camni.

Ni keta yang aku maksudkan..


Nama: Thrust SSC
Kelajuan: 1690km/h (laju dari speeding bullet)
Panjang: 12.8 meter
Top speed dalam masa 40saat

Cecair yang tak membasahkan

Ada ke? Ada kot. Tapi memang ada pun. Ish.. Apa maksudnya ni? Memang ada la maksud dia. Percaya atau tidak sekarang ada cecair yang seakan-akan air masak (yang kita minum setiap hari tu) tetapi tak basah. Bukan saja tak basah malah kalau tertumpah atas keyboard pun kita jangan risau. Air ni ibarat penebat macam minyak masak juga.

Novec 1230 yang seakan air masak ini di reka bagi tujuan memadam kebakaran, sesuai dengan sifat penebatnya. Sifat kimia Novec 1230 tidak memberi kesan sampingan kepada manusia malah bersifat "environmentally friendly".


  • Struktur Kimia Novac1230


20 April 2009

Test Kelajuan Menaip

Ada sesiapa tercabar? haha... aku menaip 42 perkataan dalam masa seminit. Lembab juga heh...
Nak buat macamana aku hanya biasa guna button alt+a, alt+c, dan alt+ v jer. (Time buat assignment)


18 April 2009

Science - Saiz2 bintang (Kecilnya kita)

Yoshhhh..... akhirnya terdetik juga aku nak update blog setelah berkurun lama menghilang.

Sebenarnya aku tertarik dengan satu artikel ni, tentang saiz-saiz bintang. Benda ni dah lama terperap dalam hardisk, dari aku biarkan dia berkulat baik letak kat cni. Aku hanya nak letak gambar dan korang semua tengok2 lah. Dari gambar ni kita blh tahu betapa kecilnya bumi.



KLIK GAMBAR UNTUK BAGI DETAIL DAN CLEAR... PASTU DOWNLOAD DAN SIMPAN. Peace!!

Atau full picture klik SINI







26 February 2009

Islamic - Short Form Assalamualaikum

Walaupun benda ni dah lama diperkatakan tp ada lg yg masih melakukan. Mungkin mereka lupa atau blum tahu hakikat yg sebenar. Apa yg nk diperkatakan disini ialah penggunaan 'Akum' sebagai short form bg Assalamualaikum. Kenapa dilarang menggunakan perkataan short form ini? Ok dsini sy nk jelaskan serba sedikit apa yg tersembunyi di sebalik akum.

1. Perkataan Akum digunakan oleh orang2 Yahudi dan ditujukan kpd org bukan Yahudi yg membawa maksud 'Binatang' (dlm bahasa Ibrani).

2. Perkataan ini juga adalah short form bg "Avde Kokhavim U Mazzalot" yang bermaksud Hamba2 "binatang dan org2 sesat".

Kalau ia benar, apa salahnya kalau kita gna Assalamualaikum. Hya mmbezakan 1-1.2 saat tetapi lebih bermakna dan mndapat pahala lg. Mungkin kita rasa assalamualaikum itu panjang dan boleh menyebabkan 2 page SMS jadi sy syorkan gnakan lah short form 'salam'. Dan salam tu lebih baik bunyinya dari A'kum....

sma2 kita nilai....

17 February 2009

Islamic - Bulan Lahir Dalam Islam

Bagi anda yang belum tahu bulan kelahiran anda dlm bulan Islam blh cuba di web ni. Anda kena masukkan tarikh lahir dlm Masihi dan tekan convert. (Klik gambar untuk ke web tersebut)



Dalam bulan Islam pun ada maksud bg mereka yg lahir dlm bulan tersebut. Tp lupa lak link dia. Nnt ak update.

Have a nice day, Assalmualaikum...

p/s: Ak letak slot ni kejap jer.. jd copy paste n simpan ek..

Technology - Pilih Anti Virus?

Top 10 anti virus. Pc memang memerlukan anti virus untuk halang bendasing yg mampu merosak system Pc malah hardware skalipun. Jadi bagi sesiapa yang rasa konfius nak pilih mana satu anti virus yang baik disini aku mencadangkan korang cuba tgk hasil analisis satu agensi mengenai beberapa anti virus. Klik gambar untuk ke website agensi tersebut.


link rosak.. nnt ak update.. sry
Dalam senarai ni bit-defender memegang tempat pertama pada segi kualiti pertahanan virus pc yang terbaik. Namun ia juga memakan byk memori semasa pemprosesan. Tp dalam pemilihan antivirus sebenarnya bergantung kepada korang punya situasi. Maksud ak disini keupayaan pc, pengetahuan korang tentang virus dan seerti dgnya, dan apa yang korang pentingkan pada pc korang sendiri (contohnya pada aspek performance, atau lebihkan padan keselamatan, atau ditengah2). Sbgai cth: Ak lebihkan pada performance komputer coz ak tahu serba sedikit pasal virus dan treat (mungkin ak dapat halang secara manual). So aku gna anti virus yang ringan. It all up to u!!

Ilmu itu luas.... dan xkan habis.... malah semakin bertambah.. Allah maha kaya...


15 February 2009

Islamic - Syair seruan

Cerdasnya orang yang beriman adalah, dia yang mampu mengolah hidupnya yang sesaat, yang sekejap untuk hidup yang panjang.

Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup.
Hidup bukan untuk mati, tapi mati itulah untuk hidup."

Kita jangan takut mati, jangan mencari mati,
Jangan lupakan mati, tapi rindukan mati.
Kerana, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah SWT.
Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup,
tapi mati adalah awal cerita sebenarnya,
maka sambutlah kematian dengan penuh ketakwaan.

04 February 2009

Science - Comet Lulin


Baru jer lepas peristiwa Gerhana Anular pada 26.jan lalu, dunia bakal pula menyaksikan satu lagi peristiwa yang menarik terutama pengkaji-pangkaji alam semeter. Iaitu kehadiran 'Comet Lulin' yang dijangka melintasi bumi pada 24 febuari. Komet ini akan berada berhampiran bumi sehingga Bulan April.

Sumber:

Satu lagi fenomena angkasa yang menarik dapat disaksikan apabila komet Lulin (C2007 N3) yang kini bergerak menghampiri bumi akan dapat dilihat dengan mata kasar bulan depan.

Agensi Angkasa Negara (Angkasa) memberitahu, pergerakan komet tersebut antara buruj Scorpius dan Libra sebelum ke buruj Leo pada Februari ini telah dirakamkan dari Observatori Negara Langkawi minggu lepas.

Menurut agensi tersebut, komet tersebut dijangka mencapai tahap kecerahan maksimum dan boleh dilihat dengan mata kasar pada 24 Februari sehingga April.

“Orang ramai boleh melihat komet tersebut di bahagian timur sepanjang malam kerana kecerahan dan kelajuannya akan meningkat dari hari ke hari sehingga ia mencapai kecerahan maksimum,’’ kata agensi itu dalam kenyataan akhbar.

Komet Lulin berada pada kedudukan 0.41 AU (unit Astronomi) dan berada pada jarak paling hampir dengan Bumi pada 24 Februari - lebih kurang 14.5 kali jarak antara Bumi dan Bulan.

Satu AU bersamaan jarak di antara Bumi dan Matahari (150 juta kilometer).

Maklumat lanjut pasal komet Lulin blh didapati di sini.

-------cont----------------------------Komet Lulin Beracun---------------------------

Komet beracun menuju ke bumi ARIZONA - Sebuah komet yang melepaskan gas beracun di angkasa sedang menuju ke arah bumi, lapor sebuah akhbar semalam. Komet itu yang dikenali dengan nama Lulin yang memancarkan cahaya hijau telah ditemui setahun lalu Ia ditemui oleh seorang pelajar meteorologi, Quanzhi Ye yang berumur 19 tahun ketika melakukan pemerhatian di balai cerap Lulin di Taiwan pada 2007. Gambar komet itu berjaya dirakam dengan jelas oleh seorang jurugambar amatur, Jack Newton dari sebuah balai cerap beberapa hari lalu. Menurut Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA), komet itu akan mendekati bumi pada 24 Februari ini. Ketika itu jaraknya dengan bumi adalah sejauh 60.8 juta kilometer. - Agensi

03 February 2009

Personal - Terima Award... Baru ku paham..


Hahaha.... lawak bercampur lucu telah melanda kota raya Jeppa... Aduiii.... Al-Maklumlah baru berkecimpung dlm bidang blog tetiba jer kena trima award (blurrr)... Mana cek tau ape bendanya trima award tu.. ku ingatkan ambil hadiah masa kenduri nnt (kakak kawen) rupanya lain award dimaksudkan.. haha...

Pendekkan cerita jadi cita, blog Jeppa telah menerima Award !!( gempak kunun..lol) oleh Blog Karina...untuk menerima award ni. Waduh2 sih...mengapa mesti Beta? dan kenapa tidak mereka?. Xpa2... ku truskan juga..

Apa yang disuruh buat? Buat dono je la.... haha..

1. Namekan 3 org yg korang syg
2. Senarai 3 benda paling korg syg or hargai
3. Senarai kn 3 blog yg korg nk adiah kn award ni
hehe tu je...senang kn?

1. Tak boleh nak jawab sebab lebih dari 3 ( soklan tak diterima ..hehe)

2. (Benda) Computer, Selipar Jepun Itam, Berus gigi hijau.

3. Adui... xcukup member lagi untuk menghadiahkan Award nih... tunggu 2,3 miggu lg kot..

sabor la cik Karina
------The End------

Islamic - Hindari Blog yang menyesatkan

Flag/Report this Blog!!



Ini aku dapat dari sorang member di blog http://eins.jomphp.com/.
Ada 2 blog yg beliau katakan yg memaparkan ajaran2 yg mengelirukan dan boleh menyebabkan kita umat Islam terjerumus ke arah kesesatan.

2 blog tersebut ialah

1. http://www.syurga-islam.blogspot.com

2.
http://www.adibahahmed.blogspot.com

Kepada Saudara/Saudari se-Islam sebarkan demi Agama kita